Szarpanie silnika 1.2 Fiat 500
• Strona 1 z 1
Szarpanie silnika 1.2 Fiat 500
Witam, Podczas jazdy autem w okolicach tak 1800 obrotów silnikiem szarpie, zwiększenie obrotów i szarpanie ustaje jak i zmniejszenie obrotów poniżej 1800 szarpanie też ustępuje. Wymienione już na nowe świece + cewka i nic to nie dało. Nie mam pomysłu co jeszcze może być. Proszę forum o jakieś sugestie. Może ktoś się z taką usterką spotkał. Na komputerze nie pokazuje żadnych błędów.
-
randon - Posty: 7
- Samochód: Fiat 500 1.2 69 KM Lounge 2010r
- Pojemność silnika:: 1.2
- Rodzaj paliwa:: Benzyna
Re: Szarpanie silnika 1.2 Fiat 500
pedał gazu ,przepustnica.
-
damianx - Posty: 1189
- Samochód: Abarth 595
- Pojemność silnika:: 1400
Jeśli jest to model 69km, to problemem jest program silnika na euro 6.
Trzeba posprawdzać świece, kable i cewki. to raz.
Dwa, wyjąć map sensor - w czarnej obudowie filtra z lewej strony i przedmuchać/ oczyścić z oleju.
Ja przeszedłem na olej 5W/30 - lepiej olej spływa z tego czujnika i mniej szarpie przy przyśpieszaniu.
Dodatkowo reset przepustnicy i przywrócenie wartości fabrycznych i powinno przestać.
Dodatkowo osprzęt jak cos piszczy - to najprawdopodobniej też może to skutkować szarpaniem.
U mnie wymienili alternator z napinaczem i nie pomogło.
Wymienili kompresor klimy i pomogło. Plus powyższe czynności.
Trzeba posprawdzać świece, kable i cewki. to raz.
Dwa, wyjąć map sensor - w czarnej obudowie filtra z lewej strony i przedmuchać/ oczyścić z oleju.
Ja przeszedłem na olej 5W/30 - lepiej olej spływa z tego czujnika i mniej szarpie przy przyśpieszaniu.
Dodatkowo reset przepustnicy i przywrócenie wartości fabrycznych i powinno przestać.
Dodatkowo osprzęt jak cos piszczy - to najprawdopodobniej też może to skutkować szarpaniem.
U mnie wymienili alternator z napinaczem i nie pomogło.
Wymienili kompresor klimy i pomogło. Plus powyższe czynności.
- farmer20000
- Samochód: 500
126 BIS
126 el - Pojemność silnika:: 1.2
randon napisał(a):Witam, Podczas jazdy autem w okolicach tak 1800 obrotów silnikiem szarpie, zwiększenie obrotów i szarpanie ustaje jak i zmniejszenie obrotów poniżej 1800 szarpanie też ustępuje. Wymienione już na nowe świece + cewka i nic to nie dało. Nie mam pomysłu co jeszcze może być. Proszę forum o jakieś sugestie. Może ktoś się z taką usterką spotkał. Na komputerze nie pokazuje żadnych błędów.
Czy wskazówki kolegów okazały się pomocne? Rozwiązałeś problem?
-
gshock - Administrator
- Samochód: Audi A3
- Pojemność silnika:: 1,9
- Rodzaj paliwa:: Diesel
Sorry, dawno tu nie zaglądałem. Wymieniłem jeszcze przepustnicę i między czasie nowy alternator, bo stary popękał, Nadal szarpie, jak szarpał. Samochód żony przyzwyczaiła się. Ale będę dalej z tym walczył. Żaden mechanik nie wie co jest.
-
randon - Posty: 7
- Samochód: Fiat 500 1.2 69 KM Lounge 2010r
- Pojemność silnika:: 1.2
A jaki ma przebieg ,może regulacja zaworów jest potrzebna ?
-
damianx - Posty: 1189
- Samochód: Abarth 595
- Pojemność silnika:: 1400
Mi tez tak szarpie, ale olewam temat. Jeden 'mechanik' mowil ze mam 'rozjechane kolektory' i auto do wymiany ale inny sprawdzil swiecie przewody komputer itp, ostatecznie kazal kupic plukanke do wtryskow i dodac do benzyny, moze nawet troche pomoglo, kupilam taka z liqui moly.
- monosone
- Samochód: fiat 500
- Pojemność silnika:: 1,3
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika Fiata 500
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość