Jak podłączyć wzmacniacz?

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszego Fiata 500

Jak podłączyć wzmacniacz?

Postprzez roman344 » wtorek, 19 czerwca 2012, 19:34

Kupiłem ostatnio nowe głośniki ale efekt na fabrycznym radyjku mnie nie zadowala. Może ktoś z was wie jak podłączyć wzmacniacz do fabrycznego radyjka. Głównie chodzi mi o jakiś schemat....no i czy wogóle radio z 500 ma wyjście na wzmacniacz? Pozdrawiam
roman344
 
Posty: 9
Dołączył(a): wtorek, 10 kwietnia 2012, 19:26
Samochód:
Pojemność silnika::
Rodzaj paliwa::


Re: Jak podłączyć wzmacniacz?

Postprzez milo222 » wtorek, 19 czerwca 2012, 23:15

teoretycznie używa się takich przejściówek

Obrazek

jednak po pierwsze - nie znalazłem w internecie takiego czegoś do fiata 500

po drugie jakoś z tego jest kiepska

Można poszukać także starszych wzmacniaczy które miały specjalne wejście dla radia które nie miało wyjścia na czincze do wzmacniaczh - np stary poczciwe wzmacniacze magnata miały wejście HI INPUT

tutaj przykład http://allegro.pl/wzmacniacz-magnat-century-260-i2404457337.html - nie moja aukcja

nie podłączałem jednak czegoś takiego tak więc nie wiem jak to działa w rzeczywistości

to jednak wszystko są półśrodki ponieważ radio w 500 jest tragiczne.

Ma być lepiej to niestety musisz zmienić radio to jest o tyle wygodne ze są przejściówki na sterowanie z kierownicy - minus to że już nie ten wygląd

ps. jakie głośniki kupiłeś???
milo222
 
Posty: 33
Dołączył(a): wtorek, 27 grudnia 2011, 18:59
Lokalizacja: Poznań
Samochód:
Pojemność silnika::
Rodzaj paliwa::

Re: Jak podłączyć wzmacniacz?

Postprzez roman344 » środa, 20 czerwca 2012, 09:23

zakupiłem głośniki głośniki infinity 6532i do tyłu jeszcze nic nie mam bo nie wiem co tam może wejść? Może coś konkretnego doradzicie bo linki w starych postach już nieczynne.
Czy ja dobrze rozumiem: jak kupię wzmacniacz z wejściem HI INPUT to też podłączam pod tą przejściówkę która jest na fotce wyżej?
roman344
 
Posty: 9
Dołączył(a): wtorek, 10 kwietnia 2012, 19:26
Samochód:
Pojemność silnika::
Rodzaj paliwa::

Re: Jak podłączyć wzmacniacz?

Postprzez milo222 » niedziela, 1 lipca 2012, 21:48

tak ino ja takiej przejściówki do fiata 500 nie znalazłem

głośniki z tyj po prostu odłącz - dobry przód plus subwoofer z tył wystarczy
milo222
 
Posty: 33
Dołączył(a): wtorek, 27 grudnia 2011, 18:59
Lokalizacja: Poznań
Samochód:
Pojemność silnika::
Rodzaj paliwa::

Re: Jak podłączyć wzmacniacz?

Postprzez brachu » wtorek, 31 lipca 2012, 15:34

Nowe głośniki, wzmaczniacze itp niewiele pomogą jeśli przetworniki nie mają dobrze przygotowanej przestrzeni rezonansowej czyli obudowy. Dobra obudowa w samochodzie oznacza konieczność jej wygłuszenia (eliminację absorpcji i przenoszenia drgań) i zamknięcie, wręcz uszczelnienie. Najprościej, najtaniej i najskuteczniej robi się to matami bitumicznymi, koniecznie polimerowymi (zachowują elastyczność przy temp poniżej 0). Nawet najgorsze przetworniki mogą po takim zabiegu o niebo lepiej zagrać. Ktoś kto tego doświadczył jest zdumiony rezultatów. Ważne jest również samo mocowanie przetwornika, polegające na jego wzmocnieniu i usztywnieniu, tak, żeby drgania z membrany w jak najmniejszym stopniu były przenoszone na obudowę. Polecam zaczynać od tego zabiegu zamiast ładować kasę w końcówki mocy, przetworniki, kable...
brachu
 
Posty: 24
Dołączył(a): sobota, 14 lipca 2012, 15:18
Samochód:
Pojemność silnika::
Rodzaj paliwa::

Re: Jak podłączyć wzmacniacz?

Postprzez milo222 » środa, 29 sierpnia 2012, 16:38

i tak i nie - zarówno zmiana głośników jak i wygłuszenie powinno iść w parze - jeżeli jednak miałbym wybierać to zacząłbym od głośników bo nie kazdy chce walić kilogramy wyciszeń do siebie a system fabryczny we fiacie jest dotychczas najgorszym jaki słyszałem.

Poza tym pamiętać należy, iż wygłuszenie drzwi powinno nastąpić przy zakryciu wszelkich otworów montażowych o to wiąże się już często z dużą ingerencją w konstrukcje drzwi
milo222
 
Posty: 33
Dołączył(a): wtorek, 27 grudnia 2011, 18:59
Lokalizacja: Poznań
Samochód:
Pojemność silnika::
Rodzaj paliwa::

Re: Jak podłączyć wzmacniacz?

Postprzez Qnisko » sobota, 13 maja 2017, 22:11

Może ktoś podesłać aktualny link, zdjęcie przejściówki?
Chciałbym podłączyć skrzynię z wbudowanym wzmacniaczem i rozkminiam co gdzie jak :) potrzebna wtyczka z wyjściem na chinche ?
Avatar użytkownika
Qnisko
 
Posty: 309
Dołączył(a): niedziela, 3 czerwca 2012, 11:50
Lokalizacja: Warszawa
Samochód: Fiacik 500
Pojemność silnika:: 1.2
Rodzaj paliwa:: Benzyna+LPG

Re: Jak podłączyć wzmacniacz?

Postprzez damianx » wtorek, 16 maja 2017, 13:42

Panowie przecież fiat 500 ma wersję interscope, bose ,czy beats ostatnio, w ofercie jako wyposażenie audio.

Mamy tam wzmacniacz mocniejsze wszystkie głośniki i suba ,po co kombinujecie.
Jest też pełen schemat jak to jest podłączone z seryjnym radiem.
Avatar użytkownika
damianx
 
Posty: 1172
Dołączył(a): wtorek, 15 kwietnia 2008, 23:07
Lokalizacja: Mexico
Samochód: Abarth 595
Pojemność silnika:: 1400
Rodzaj paliwa:: Benzyna

Re: Jak podłączyć wzmacniacz?

Postprzez norki500 » czwartek, 1 czerwca 2017, 01:51

Qnisko napisał(a):Może ktoś podesłać aktualny link, zdjęcie przejściówki?
Chciałbym podłączyć skrzynię z wbudowanym wzmacniaczem i rozkminiam co gdzie jak :) potrzebna wtyczka z wyjściem na chinche ?


Odezwij sie na priv to coś Ci doradzę :)
norki500
 
Posty: 13
Dołączył(a): wtorek, 23 sierpnia 2016, 20:40
Samochód: Fiat
Pojemność silnika::
Rodzaj paliwa:: Benzyna


Powrót do Car Audio Fiat 500

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Warszawa SUSHI Dowóz Dostawa | SUSHI Warszawa Ochota Restauracja | Kurs Prawo Jazdy Katowice | Kwiaciarnia Katowice Rajski Ptak | Sushi Pruszków | Tworzenie stron Internetowych | TBS Katowice Osiedle Bulwary Rawy | Fryzjer Katowice | Autokasacja Warszawa SKUP aut na telefon